Arta ca mijloc de cunoastere de sine

25 Martie 2013 at 3:50 pm Lasă un comentariu

http://www.arttherapyblog.com/art-therapy-activities/making-mandala-art-for-self-discovery-and-healing/#.UVAf5DfqXnl

Istoria mandalei

Mandala (din sanscrita, insemnand cerc sau desavarsire)are o lunga istorie si este recunoscuta pentru intelesurile sale profund spirituale si reprezentari ale intregului.

Multi oameni din multe culturi garanteaza pentru intelesurile intrinseci ale mandalei. Budisti, tibetani, hindusi, dau orice sens mandalei si frumusetii sale captivante. Psihoanalistul Carl Jung a numit-o „o reprezentare a sinelui inconstient”. Mandala este recunoscuta pe scara larga ca o reflectie plina de inteles a creatorului sau. Arta terapiei si vindecarii cu ajutorul mandalei poate fi o sursa importanta de reflectie asupra sinelui cuiva.

Mandalele pot fi vazute oriunde in jurul nostru, si nu numai avand in centru omul. Ele sunt mai cuprinzatoare decat viata. Mandala reprezinta asa cum o stim noi, dar ea deasemenea mai reprezinta un ecosistem mai mare, un univers ce depaseste constiinta noastra.

Modelul de „cerc cu centru” este structura de baza a creatiei care este reflectata de la scara micro pana la scara macro in lumea pe care o stim. Este un model ce se gaseste in natura si se poate vedea in biologie, geologie, chimie, fizica si astronomie.

Pe planeta noastra, lucrurile vii sunt facute din celule si fiecare are un nucleu – toate arata ca niste cercuri cu centru. Cristalele care formeaza gheata, pietrele si muntii sunt facuti din atomi. Fiecare atom este o mandala.

In interiorul galaxiei Calea Lactee este sistemul nostru solar. si inauntrul sistemului este Pamantul. Fiecare este o mandala care face parte dintr-o mandala mai mare.

Florile, inelele care se gasesc in trunchiurile copacilor si spiralele din exteriorul si interiorul cochiliilor melcului reflecta modelul primar al mandalei. Ori de cate ori un centru radiaza spre exterior si interior, acolo este un intreg – o mandala.

Acest lucru nu poate fi explicat mai frumos de atat. Mandalele sunt peste tot. Ele sunt in structura celulelor noastre, a lumii noastre si a universului nostru.

Utilizand conceptul Mandalei in Terapia prin Arta

Natura adevarata a crearii unei mandala este terapeutica si simbolica. Formele si culorile pe care le creati in terapia prin arta a mandalei va reflecta sinele interior la momentul creatiei. Instinctul si intuitia va poate inspira si ghida in procesul creatiei. In ultima instanta, veti crea un portret al dvs insiva asa cum erati cand creati mandala. Deci, orice ati simti in acel timp, orice emotii va insotesc, vor fi reprezentate folosind mandala ca terapie prin arta.

Ca si in cazul altor terapii prin arta, nu este vorba despre produsul final… ci despre o calatorie. Cand ajungeti la destinatie, aveti o reprezentare a ceva plin de inteles si personal… un instantaneu al dvs pentru un moment de scurta durata exprimat prin mandala.

Reclame

Entry filed under: Spiritualitate.

A doua Un articol important de la prieteni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 44 de urmăritori

Primele viorele din gradina mea! Vi le ofer!

Risipirea norilor…

Panseluta-minune

Rasarit

Carciumarese din gradina mea

Mar imbujorat in Moldova

Clăi de fân în Ardeal

Ianuarie 2012

Ghioceii lui 10 martie 2012

Pisica mea africana

Alo, am ajuns cu bine, dar ma simt cam straina!…

Crizantema

Invitatie de nerefuzat la o plimbare

Apus de soare la Tasnad

Prima mea floare de ceara

Buburuza

Orice drum duce undeva!


%d blogeri au apreciat asta: