Readucerea sacrului in viata noastra

4 Decembrie 2012 at 10:29 am Lasă un comentariu

(preluare)
Nu trebuie să ne separăm (izolăm) de lumea modernă pentru a experimenta sacrul. Totul în această lume merită veneraţie. Chiar şi locurile sau evenimentele obişnuite pot fi sacre, dacă ştim cum să le privim, cum să le transfigurăm. Dacă ştim cum să „privim” putem sesiza, foarte uşor, sacralitatea evenimentelor, sau a anumitor locuri (nu neapărat cele considerate în unanimitate ca fiind sfinte) fiindcă aşa cum frumuseţea se află în ochii privitorului tot aşa şi sacrul se află în conştiinţa aceluiaşi privitor.
Pentru a putea readuce sacrul în viaţa noastră trebuie să nu gândim în termeni dualişti, căci acolo unde există dualitate nu poţi uni. Acolo unde există dualitate există un conflict continuu. Există tendinţa de a fugi de lume şi de a ne simţi vinovaţi ori de câte ori coboarâm în mijlocul ei. Iar atunci când „coborâm” o vom face cu ochii închişi, în viteză într-o grabă nebună căutând într-un fel sau altul să ieşim din lume, să scăpăm de acest duşman. Gândind în termeni dualişti vom fi împotriva acestei lumi dar fără să ne dăm seama vom fi de fapt împotriva energiilor fundamentale care reprezintă sursa. Vom lupta încontinuu şi în adâncul sufletului nostru va fi multă tulburare. Vom putea cel mult să ne înăbuşim toate dorinţele dar aceasta nu înseamnă că le-am şi depăşit.
Pentru a readuce sacrul în viaţa noastră trebuie să fim conştienţi că Lumea şi Divinul nu sunt două lucruri separate ci Unul. Trebuie să fim conştienţi că între ele nu există nici un fel de dualitate, ci doar o aparenţă. O aparenţă care nu trebuie să o susţinem ca să se dezvolte. Ea trebuie dizolvată chiar în această clipă. Dizolvând-o putem pune împreună, putem uni, Lumea şi Divinul, corpul şi sufletul, putem uni fiinţa noastră cu Dumnezeu. Astfel, prin acceptare şi transfigurare nu vom creea nici o fisură între noi şi realitate, între Lume şi eliberare. Ne vom cufunda profund în lume aşa cum un poet se pogoară în mijlocul florilor şi astfel vom descoperi că Lumea întreagă este Nirvana, vom descoperi că fiecare corp omenesc este un templu sfânt, un loc sfânt, un univers în miniatură. Vom sesiza ca lumea este divină în esenţă şi ea nu va mai fi pentru noi un duşman. Nu vom lupta ci vom ieşi în întâmpinarea energiilor care formează lumea, pentru că acestea sunt surse nebănuite ce ne propulsează către eliberare, prin transmutare şi sublimare. Astfel, prin acceptare şi transfigurare otrava se pierde hidoşenia dispare şi în locul ei apare extazul. Folosind inteligent energiile care compun lumea (manifestarea), considerându-le nişte daruri divine faţă de care ne apropiem cu profundă recunoştinţă, este posibil să ajungem în Paradis chiar în timpul vieţii. Apropiindu-ne astfel de lume vom simţi că lumea şi divinul nu sunt contradictorii, ci într-o opoziţie polară. Vom vedea însăşi esenţa, legăturile esenţiale. Căci dacă o singură celulă, un singur atom ar fi profan în această lume, atunci întreaga lume ar deveni profană (este imposibil să existe un atom profan într-o lume sacră cînd când ştim că totul este susţinut de tot. Pentru a exista el ar trebui să se bazeze pe tot. Şi dacă elementul profan este susţinut de toate elementele sacre, atunci care ar fi diferenţa?).
Practic: nu toţi putem să ne transformăm radical modul de viaţă dintr-o dată. Nu întotdeauna putem să ne transformăm dintr-o dată locul de trai sau slujbele însă putem să devenim mai conştienţi de lumea din jurul nostru şi să ne reconectăm cât mai bine la acea parte spirituală a vieţii, descoperind sacrul prin transfigurare. Putem începe acest proces prin a fi mult mai conştienţi faţă de apă urmărind să ne reconectăm la natura sa tainică, sacră.

Reclame

Entry filed under: Spiritualitate.

Maestri si discipoli Un sfarsit e totdeauna un inceput

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 44 de urmăritori

Primele viorele din gradina mea! Vi le ofer!

Risipirea norilor…

Panseluta-minune

Rasarit

Carciumarese din gradina mea

Mar imbujorat in Moldova

Clăi de fân în Ardeal

Ianuarie 2012

Ghioceii lui 10 martie 2012

Pisica mea africana

Alo, am ajuns cu bine, dar ma simt cam straina!…

Crizantema

Invitatie de nerefuzat la o plimbare

Apus de soare la Tasnad

Prima mea floare de ceara

Buburuza

Orice drum duce undeva!


%d blogeri au apreciat asta: