Sri Aurobindo

5 Noiembrie 2012 at 3:31 pm Lasă un comentariu

Fragment din articolul „Sri Aurobindo”

http://centru.kamala.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=105&Itemid=398

„La 4 mai 1908, in zori, politia britanica l-a arestat. Sri Aurobindo avea atunci 36 de ani. Avusese loc un atentat impotriva unui magistrat englez, iar bomba respectiva fusese fabricata in gradina fratelui sau Barin, care antrena „discipolii”. El nu fusese in nici un fel implicat in acel atentat. Organizarea revoltei nu avusese nimic in comun cu asemenea acte de terorism individual.

A fost dus la inchisoarea Laz Bazar. In primul moment credinta sa a fost un pic zdruncinata, caci nu intelegea intentia divina aflata in spatele acestui eveniment si se astepta sa fie „protejat”. A fost transferat la inchisoarea din Alipore unde a stat un an in asteptarea pronuntarii verdictului. La inceput astepta un semn divin ca sa stie ce are de facut. Apoi si-a amintit cum, cu o luna inainte de a fi inchis, simtise o chemare de a abandona orice activitate pentru a fuziona cat mai profund cu Divinul. Nedorind sa renunte la activitati, nu a ascultat acest apel si acum simtea ca toate legaturile pe care nu avusese puterea sa le rupa singur i-au fost taiate prin arestarea sa. In perioada petrecuta in inchisoare a atins starea de Constiinta Cosmica, Unitatea, cum a numit-o el, si a explorat planurile supramentalului, mentinandu-se permanent in contact cu Dumnezeu si primind prin gratia sa Cunoasterea Ultima, trecand prin diferitele transformari ale constiintei.

In timpul celor sase luni cat a durat procesul, cu doua sute de martori si 4000 de piese la dosar, Sri Aurobindo era inchis in fiecare zi intr-o cusca de fier in mijlocul salii de judecata. Dar experienta constiintei supreme nu-l parasea nici o clipa; astfel el nu vedea multimea ostila, ci percepea pretutindeni prezenta Supremului Absolut.

In acest mod, viziunea sa spirituala a integrat treptat binele si raul, adevarul si minciuna, frumosul si uratul, el atingand acea experienta a Unitatii care se afla in spatele oricarui cuplu al contrariilor. Sri Aurobindo s-a intrebat din nou si din nou care este rolul mortii, minciunii si al suferintei in aceasta lume, si cum poate fi adusa Lumina aici, pentru a le elimina definitiv. El si-a descoperit astfel Esenta Fiintei, dar se descopera a fi in acelasi timp si o persoana universala. „De ce ti-ai pune singur limite? Sa simti ca tu esti in sabia care te loveste tot atat de mult cat si in bratul care te iubeste, atat in imbratisarea Soarelui cat si in dansul pamantului, in tot ceea ce a trecut, tot ceea ce este acum si in tot ceea ce se straduie sa devina. Caci tu esti infinit si aceasta bucurie ti se ofera in totalitate.”

„El a experimentat de asemenea cunoasterea prin identitate, despre care vorbeste pe larg in Scrisori. Primele semne ale acestei noi constiinte sunt ca „incepi sa simti ca ceilalti fac parte din tine insuti, ca sunt diferite repetari ale tale, acelasi Eu modificat de catre natura in alte corpuri.” „Adevarata cunoastere nu se obtine prin gandire, spunea el, ea este ceea ce sunteti voi, ceea ce deveniti.”

Sri Aurobindo nu a fost un teoretician al evolutiei. Tot ceea ce a scris este consecinta realizarilor sale interioare. In perioada petrecuta in inchisoare a explorat succesiv planurile supramentale si ne-a facut apoi partasi ai acestor trairi, reamintindu-ne insa permanent ca trebuie sa ne convingem prin proprie experienta, sa cautam aceasta realizare in noi.

La 5 mai 1909, dupa un an de inchisoare, Sri Aurobindo a fost achitat in urma unor evenimente aparent misterioase. In ziua judecatii, cand toata lumea se astepta ca el sa fie condamnat la moarte, avocatul sau a fost cuprins de o iluminare spontana, care s-a transmis intregii sali. El a spus: „Mult timp dupa moartea lui cuvintele ii vor fi repetate nu numai in India, ci peste mari si tari. Caci va spun, un om ca el nu se afla doar aici, in fata acestui tribunal, ci in fata Curtii Supreme a istoriei.” Sri Aurobindo a fost achitat, dar fratele sau a fost condamnat la moarte prin spanzurare.

Parasind inchisoarea la 37 de ani, Sri Aurobindo s-a simtit ghidat de aceeasi voce interioara care i-a spus ca nimic nu este imposibil, nimic nu este dificil. El a regasit scena politica golita datorita executiilor si deportarilor masive si s-a reapucat de lucru. A fondat doua cotidiene, a proclamat idealul independentei totale. Acum nu mai este preocupat doar de destinul Indiei, ci de destinul intregii omeniri. Din punct de vedere spiritual, a cautat secretul unei vieti adevarate, divine in aceasta lume.

In februarie 1910, la mai putin de un an de la iesirea din inchisoare, intr-o seara, pe cand se afla in biroul sau de la ziar, a fost avertizat ca va fi din nou arestat si deportat in insulele Andaman. Atunci, deodata, a auzit clar aceeasi voce interioara spunandu-i: „Du-te la Chandernagor.” Zece minute mai tarziu s-a urcat in prima barca ce trecea pe Gange si a plecat. Astfel s-a incheiat definitiv viata sa politica.”

Reclame

Entry filed under: Spiritualitate.

Lo Sfidante Maestri si discipoli

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 44 de urmăritori

Primele viorele din gradina mea! Vi le ofer!

Risipirea norilor…

Panseluta-minune

Rasarit

Carciumarese din gradina mea

Mar imbujorat in Moldova

Clăi de fân în Ardeal

Ianuarie 2012

Ghioceii lui 10 martie 2012

Pisica mea africana

Alo, am ajuns cu bine, dar ma simt cam straina!…

Crizantema

Invitatie de nerefuzat la o plimbare

Apus de soare la Tasnad

Prima mea floare de ceara

Buburuza

Orice drum duce undeva!


%d blogeri au apreciat asta: